1. Definisati osnovne geometrijske
i tehnološke parametre obrade. Objasniti značaj ugla kapa obradi. Skice.
2. Nacrtati i objasniti osnovne
ravni na alatu.
3. Ravan i zona
smicanja(deformisanja). Objasniti karakteristične zone deformisanja.
4. Faktor sabijanja strugotine(izvođenje).
Objasniti njegovu zavisnost od parametara obrade.
5. Energetski bilans procesa
rezanja. Izvesti osnovne jednakosti.
6. Skicirati zovu obrade sa
toplotnim izvorima i toplotnim ponorima,objasniti ih, te skicirati dijagrame
uticaja brzine rezanja i vrste materijala obratka na količinu generisane
toplote.
7. Mehanizmi habanja
alata,detaljno pojasniti svaki od mehanizama. Dijagram.
8. Metode ispitivanja obradivosti
materijala. Indeksna metoda.
9. Hrapavost obrađene
površine,definisati i skicirati osnovne parametre. Kriva nošenja profila.
10. Uglovi,površine i sječiva na
alatu-skice i definicije. Osnovni parametri obrade-skice i definicije.
11. Uticajni faktori na naslagu.
Lomači strugotine.
12. Sile pri ortogonalnom rezanju-
skice,izvođenja za sile
13. Toplotni izvori toplotni ponori
14. Uticajni faktori na obradivost
materijala.
15. Nabrojati i detinisati kretanja
u obradi rezanem. Skicirati i naznačiti vektore kretanja pri glodanju i bušenju
uz navođenje obrazaca.
16. Objasniti nastanak naslaga na
reznom klinu. Definisati promjenu geometrije reznog klina usljed nastanka
naslaga i dijagramski prikazati uticaj na kvalitet obrađene površine.
17. Skicirati krug sila u zoni
obrade, te izvesti obrasce za proračun sile smicanja i normalne sile na ravan
smicanja u funkciji mjerljivih veličina.
18. Objasniti raspored i vrijednost
temperatura u zoni rezanja. Objasniti mjerenje temperature zone rezanja metodom
termoparova.
19. Definisati,skicirati,navesti
uglove nastanka i postupke smanjenja različitih oblika habanja reznog klina.
20. Objasniti proces otvrdnjavanja
površinskih slojeva obratka u toku procesa stvaranja strugotine.
21. Osnovne površine na radnom
predmetu i alatu, detaljno izvođenje osnovnih elemenata režima rezanja, skice,
izvođenja.
22. Proces nastanka strugotine.
23. Nastanak i lokacija naslage,
uticajni faktori na naslagu.
24. Osnovni parametri za
definisanje kvaliteta obrađene površine. Procenat nošenja profila.
25. Određivanje ugla smicanja.
Brzine u zoni smicanja.
26. Uglovi alata- skice i
definicije. Osnovni parametri obrade- skice i definicije.
27. Nabrojati metode mjerenja
temperature rezanja- objasniti kalorimetrijski metod.
28. Kriva habanja alata- modeli,
intenzitet habanja i otpornost na habanje.
29. Ispirivanje obradivosti
materijala, značaj obradivosti.
30. Naponsko stanje u ravni
smicanja. Raspored i vrijednost temp. u zoni rezanja.
31. Uticajni uglovi na naslagu i
uticaj naslage na proces rezanja.
32 Nabrojati sve uticajne faktore
na sile rezanja i kratko objasniti na koji način djeluju na sile rezanja.
33 Dati opšti model krive habanja
sa naznačenim karakterističnim zonama, te nacrtati dijagrame uticaja brzine
rezanja i tvrdoće materijala na veličinu pojasa leđnog habanja.
II DIO
1.korak
s obzirom na kvalitet obrađene površine kod struganja.
2. korak
s obzirom na kvalitet obrađene površine kod glodanja.
3.
sile rezanja kod obodnog i čeonog glodanja.
4.
radijalni i aksijalni korak kod busenja brzina predmeta obrade kod brušenja.
5.
visokobrzinska obrada, preporuke, prednosti i nedostaci.
6.
sile kod čeonog glodanja skica i izvođenje.
7.
otpori rezanja i vučna sila mašine kod provlačenja.
8.
skicirati i obhasniti bušenje bez šiljaka.
9.
definisati ekvivalene brzinu rezanja – loptasto glodaalo- kvalitet mjere za
izbjegavanje problema.
10.
osnovne operacije i zahvati u obradi
bušenjem
11.
skiciravretenasnto glodalo u zahvatu i izvesti formulu za dozvoljeni korak s
obzirom na ugib
12.
definisati promjenu uglova reznog klina strugarskog noza u sločaju postavljanja
noža iznad i ispod ose obrtanja.
13. def
korak s obzirom na stabilnos PO kod struganja. Definisati max dozvoljeni ugib
obratka.
14.
uticaj napadnog ugla kapa na aktivnu
dužinu sječiva
15.
osnovni geom, parametri i operacije pri glodanju
16.otpori
rezanja i snaga mašine kod struganja. Korak s
obzirom na otpornost drške noža
17.
korak kod bušenja
18.otpori
i snaga kod rendisanja
Ukoliko imate primjedbu, prijedlog ili pitanje možete ostaviti komentar. 😊 I pohvale su dobro došle. 😀
Коментари
Постави коментар